Konsultacja z E-receptą 49.99 zł już w 15 minut!

Nabiał a trądzik - jak przetwory mleczne mogą wpływać na stan skóry? Jaka dieta?

Trądzik to powszechny problem skórny, który dotyka wiele osób na całym świecie, zarówno młodych, jak i dorosłych. Szczególnie duże zainteresowanie wzbudza związek pomiędzy trądzikiem a spożywaniem produktów mlecznych. Niektórzy ludzie twierdzą, że spożywanie nabiału, a zwłaszcza mleka krowiego, może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku lub pogorszyć istniejące problemy skórne, a odstawienie przetworów mlecznych może polepszyć stan naszej cery.

Potrzebujesz leku na trądzik?
Wybierz lek i uzyskaj e-konsultację z e-receptą nawet 15 minut!
Nabiał a trądzik - jak przetwory mleczne mogą wpływać na stan skóry? Jaka dieta?
Autor: Redakcja Erecept.pl 25.09.2024

Nabiał a trądzik - najważniejsze informacje

  • Nabiał, zwłaszcza mleko, może nasilać trądzik u niektórych osób ze względu na zawarte w nim hormony i białka.
  • Mleko krowie może wpływać na wzrost poziomu insuliny i hormonów, co sprzyja pojawianiu się zmian trądzikowych.
  • Osoby z trądzikiem mogą zauważyć poprawę stanu skóry po ograniczeniu lub wyeliminowaniu nabiału z diety.
  • Warto monitorować reakcje organizmu na produkty mleczne i dostosować dietę indywidualnie.

e-Recepta Express

Do 1 godziny roboczej* Antykoncepcja stała, leki stałe, przedłużenie terapii w chorobach przewlekłych, leki na potencję.

Antykoncepcja awaryjna

Do 1 godziny roboczej* Tabletka 'po', tabletka dzień po, tabletka do 72h, pigułka po.

Czy spożywanie produktów mlecznych ma negatywny wpływ na trądzik?

Związek między spożyciem nabiału a trądzikiem jest nadal przedmiotem debat wśród ekspertów. Istnieją badania naukowe twierdzące, że spożywanie produktów mlecznych ma negatywny wpływ na trądzik, ale są też takie, które tej zależności nie potwierdzają.

Według American Academy of Dermatology picie krowiego mleka nasila trądzik, natomiast zależność pomiędzy spożywaniem produktów mlecznych (takich jak sery czy jogurty) a stanem naszej cery nie została potwierdzona naukowo.

Co ciekawe, zostało stwierdzone, że gorzej na stan skóry działa mleko odtłuszczone niż mleko tłuste. Dzieje się tak, gdyż mleko z mniejszą zawartością tłuszczu zawiera mniej estrogenów, które zapobiegają rozwojowi trądziku.

Czym jest trądzik?

Trądzik pospolity (acne vulgaris) to choroba skóry, która najczęściej występuje u młodych ludzi, ale może dotykać osoby w różnym wieku. To stan, w którym obserwujemy m.in zwiększoną produkcję sebum przez gruczoły łojowe w skórze, co prowadzi do tworzenia się zaskórników, krost i grudek. Może występować na różnych częściach ciała, ale największe nasilenie trądziku zwykle obserwujemy w okolicach twarzy, szyi, pleców, ramion i klatki piersiowej.

Jakie są przyczyny powstawania trądziku?

Trądzik może mieć różne przyczyny, a jego powstawanie jest złożonym procesem. Oto kilka głównych czynników, które przyczyniają się do powstawania zmian trądzikowych:

  1. Zwiększona produkcja łoju. Jednym z głównych czynników prowadzących do trądziku jest zwiększona produkcja sebum przez gruczoły łojowe w skórze. Może być to spowodowane przez zmiany hormonalne występujące w okresie dojrzewania, ciąży, podczas stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych lub inne zaburzenia hormonalne.

  2. Zatkanie ujść mieszków włosowych. Ujścia gruczołów łojowych mogą ulegać zablokowaniu przez martwe komórki skóry i nadmiar łoju, co prowadzi do powstania zaskórników.

  3. Bakterie. Bakterie, zwłaszcza Propionibacterium acnes, mogą nadmiernie rozmnażać się w zablokowanych gruczołach łojowych i przyczyniać się do powstawania stanu zapalnego oraz tworzenia się krost.

  4. Czynniki genetyczne. Skłonność do trądziku może być dziedziczna. Obserwuje się korelacje pomiędzy występowaniem trądziku u rodziców oraz u ich dzieci.

  5. Czynniki środowiskowe. Narażenie na zanieczyszczenia środowiskowe, używanie nieodpowiednich kosmetyków lub zła pielęgnacja cery mogą również wpływać na rozwój trądziku.

  6. Dieta. Niektórzy ludzie zauważają, że pewne produkty spożywcze, takie jak żywność wysokotłuszczowa, produkty mleczne i żywność o wysokim indeksie glikemicznym, nasilają ich zmiany skórne.

  7. Stres może wpływać na stan skóry, ponieważ może zwiększać produkcję niektórych hormonów, które z kolei mogą wpływać na pracę gruczołów łojowych.

W jaki sposób produkty mleczne wpływają na stan naszej cery?

Mechanizm wpływu nabiału na stan cery i trądzik nie jest w pełni zrozumiany, ale istnieją pewne teorie dotyczące tego związku. Poniżej przedstawiamy kilka potencjalnych mechanizmów, przez które picie mleka i spożywanie produktów mlecznych może wpływać na stan naszej cery.

Hormony i czynniki wzrostu

Mleko krowie zawiera różne hormony i czynniki wzrostu, które mogą mieć negatywny wpływ na stan cery. Zostało udowodnione także, że kazeina (główne białko mleczne) oraz białka serwatkowe powodują wzrost stężenia IGF-1 (insulinopodobnego hormonu wzrostu) w organizmie, co z kolei wpływa na zwiększoną produkcję sebum. Jest to bezpośrednio powiązane z powstawaniem zmian trądzikowych.

Dlatego też często obserwuje się pogorszenie zmian trądzikowych u ludzi przyjmujących odżywki białkowe na bazie białka serwatkowego, które są popularne wśród sportowców uprawiających sporty siłowe i sylwetkowe.

Wzrost poziomu insuliny

Produkty mleczne, zwłaszcza o niskiej zawartości tłuszczu, często mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą powodować gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi i insuliny. Wzrost poziomu insuliny może z kolei wpływać na rozwijanie się trądziku poprzez zwiększenie produkcji sebum i stanu zapalnego skóry.

Reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe

Niektóre osoby mogą być uczulone na składniki mleka lub cierpieć na nietolerancję laktozy. To może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, które mogą wpłynąć na stan skóry i przyczyniać się do wystąpienia trądziku.

Nietolerancję laktozy obserwuje się u 20-37% dorosłych Polaków. Jest spowodowana zmniejszoną aktywnością laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę - dwucukier występujący w mleku. Objawia się ona nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha, występującymi po spożyciu mleka.

Istnieją badania mogące pomóc nam stwierdzić, czy mamy niedobór laktazy - są to m.in. wodorowy test oddechowy, badanie pH stolca, test doustnego obciążenia laktozą, próba eliminacyjna czy badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT).

tradzik-erecept

Czy odstawienie produktów mlecznych zmniejszy mój trądzik?

Odstawienie produktów mlecznych może pomóc w zmniejszeniu trądziku u niektórych osób. Jednak nie ma gwarancji, że odstawienie nabiału będzie skutkować poprawą stanu skóry w każdym przypadku, gdyż reakcje organizmu na dietę są bardzo indywidualne.

Jeśli podejrzewasz, że produkty mleczne mogą wpływać negatywnie na stan Twojej cery, możesz spróbować ograniczyć ich spożycie przez pewien czas i monitorować reakcję Twojej skóry. Jeśli zauważysz poprawę, może to sugerować, że nabiał miał wpływ na stan Twojej cery.

Warto także skonsultować się z dermatologiem. Specjalista ten może pomóc Ci zrozumieć, czy dieta przyczynia się do występowania Twoich problemów skórnych i dostosować leczenie oraz plan dietetyczny do Twoich indywidualnych potrzeb.

Jak odstawić produkty mleczne z diety?

Jeśli zdecydujesz się odstawić produkty mleczne, zrób to stopniowo, aby uniknąć drastycznych zmian w diecie. Upewnij się, że mimo odstawienia nabiału, wciąż dostarczasz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń i witamina D. Rozważ zastąpienie nabiału alternatywnymi źródłami tych składników, takimi jak mleko roślinne fortyfikowane wapniem i suplementy.

Zmiany w diecie mogą wymagać czasu, zanim zobaczysz widoczne efekty na swojej skórze. Bądź cierpliwy i daj swojemu ciału czas na dostosowanie się do nowego sposobu odżywiania.

Jaki jest związek pomiędzy dietą a trądzikiem?

Od zawsze wiadomo, że dieta ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie, a odpowiednie odżywianie się jest bardzo ważne. Okazuje się, że to, co jemy może także mieć wpływ na stan naszej cery. Oto kilka produktów, które mogą pogorszyć zmiany trądzikowe:

  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym - niektóre badania sugerują, że dieta bogata w jedzenie takie jak słodkie przekąski, biały chleb i słodkie napoje może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku. Produkty te powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co z kolei może wpływać na produkcję sebum, proliferację keratynocytów, zwiększenie stanu zapalnego skóry i w konsekwencji powstawanie zaskórników. Dieta składająca się z produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zdecydowanie zdrowsza. Warto wspomnieć, że taka dieta obniża poziom IGF-1 (insulinopodobnego hormonu wzrostu), którego poziom koreluje z nasileniem trądziku;

  • produkty mleczne - spożywanie dużych ilości produktów mlecznych, zwłaszcza mleka o niskiej zawartości tłuszczu, może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku. Składniki mleka, takie jak hormony i czynniki wzrostu, mogą wpływać na stan skóry u niektórych osób.

    Mleko zawiera także składniki, które powodują wzrost poziomu IGF-1 w organizmie. Wiąże się z tym zwiększone wydzielanie łoju, co bezpośrednio przekłada się na rozwój zmian trądzikowych;

  • dieta bogata w tłuszcze nasycone - niektóre badania sugerują, że produkty bogate w tłuszcze nasycone (np. fast foody i żywność wysokoprzetworzona) mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku. Tłuszcze nasycone mogą wpływać na stan zapalny w organizmie, co ma negatywny wpływ na skórę;

  • brak witamin i minerałów - niedobory witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy A, E, C, cynku i kwasu foliowego, mogą wpływać na zdrowie skóry. Dlatego ważne jest, aby dbać o zrównoważoną i zdrową dietę, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Warto jednak zaznaczyć, że wpływ diety na trądzik może być różny dla każdej osoby. Jeśli masz problemy z trądzikiem i zastanawiasz się, czy Twoja dieta się do tego przyczynia, warto skonsultować się z dermatologiem. Specjalista może pomóc Ci dostosować dietę do Twoich indywidualnych potrzeb oraz zalecić odpowiednie leczenie.

Witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na stan skóry to m.in.:

  • witamina A - reguluje gruczoły łojowe i stan nawilżenia skóry, w przypadku niedoboru jednym z objawów będzie suchość i rogowacenie naskórka, (produkty bogate w witaminę: marchew, bataty, dynia, śledzie);

  • witamina D - redukuje stan zapalny, wpływa na rozrost i podział keratynocytów (komórek naskórka), hamuje namnażanie bakterii Propionibacterium acnes, reguluje pracę gruczołów łojowych, (produkty bogate w witaminę: jaja, ryby, ser); w naszej szerokości geograficznej zalecana jest suplementacja 2000-4000 IU/dzień;

  • witamina E - ma działanie przeciwzapalne oraz odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry (produkty bogate w witaminę: oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa);

  • witamina C - ma właściwości antyoksydacyjne wobec wolnych rodników, jest niezbędna do produkcji kolagenu, poprawia sprężystość i poziom nawilżenia skóry oraz redukuje przebarwienia, (produkty bogate w witaminę: czerwona papryka, truskawki, czarne porzeczki, natka pietruszki);

  • witaminy z grupy B - biorą udział w regeneracji komórek, redukują nadmierną ilość sebum, odpowiadają za prawidłowy poziom nawilżenia, (produkty bogate w witaminy: jaja, orzechy, nasiona);

  • selen - rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (produkty zawierające selen to m.in.: jaja, ryby, orzechy);

  • cynk - wykazuje działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalne; hamuje namnażanie bakterii Propionibacterium acnes oraz produkcję cytokiny prozapalnej (produkty bogate w cynk: nasiona roślin strączkowych, orzechy, jaja, kasza jaglana);

    Przed rozpoczęciem suplementacji należy skontaktować się z lekarzem, a w trakcie konieczne jest regularne wykonywanie badań laboratoryjnych, w celu oznaczenia poziomu witamin we krwi.

Jaka dieta na trądzik różowaty?

Według wyników badań opisanych w publikacjach naukowych, nie ma jednoznacznych zaleceń dietetycznych dla pacjentów z trądzikiem różowatym. Podejrzewa się jednak, że niektóre rodzaje żywności mogą nasilać objawy trądziku. Są to m.in.:

  • ostre przyprawy,

  • alkohol,

  • żywność bogata w aldehyd cynamonowy np. pomidory, cytrusy, czekolada,

  • gorące napoje,

  • produkty bogate w histaminę np. dojrzewający ser, wino, przetwory mięsne, kiszona kapusta.

Dieta a trądzik. Co jeść, a czego unikać?

Według wiedzy z zakresu dietetyki w codziennym komponowaniu diety możemy wyróżnić trzy grupy produktów: produkty wskazane, o niejednoznacznym lub neutralnym wpływie oraz niewskazane.

Produkty wskazane

Dla cery trądzikowej wskazane są produkty:

  • warzywa,

  • owoce,

  • orzechy,

  • pestki,

  • rośliny strączkowe i nasiona roślin strączkowych,

  • nasiona słonecznika,

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym np. otręby pszenne,

  • ryby i owoce morza,

  • oleje roślinne np. olej lniany, olej z pestek winogron,

  • fermentowane napoje mleczne,

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,

  • pełnoziarniste pieczywo,

  • grube kasze,

  • woda,

  • zielona herbata.

Produkty o niejednoznacznym lub neutralnym wpływie

Dla skóry z trądzikiem produktami o niejednoznacznym lub neutralnym wpływie są:

  • produkty mleczne,

  • mięso,

  • jaja

Produkty niewskazane

Produkty niewskazane dla cery trądzikowej:

  • produkty wysokoprzetworzone np. zupki chińskie, napoje gazowane,

  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym np. gotowane ziemniaki, ryż biały,

  • duże ilości cukru,

  • żywność typu fast food,

  • białe pieczywo,

  • słone przekąski i nadmiar soli,

  • ostre przyprawy,

  • unikane przetworzonej żywności.

Co muszę wiedzieć o leczeniu trądziku?

Leczenie trądziku zależy od jego postaci oraz nasilenia. Poniżej przedstawiamy dostępne metody radzenia sobie z tą chorobą, które często stosowane są w skojarzeniu ze sobą:

  • leki miejscowe - kremy, żele lub maści zawierające substancje aktywne, takie jak kwas salicylowy, kwas glikolowy, retinoidy lub nadtlenek benzoilu. Te leki zapobiegają powstawaniu zaskórników i zmniejszają stan zapalny;

  • antybiotyki miejscowe - antybiotyki stosowane na skórę mogą pomóc w kontrolowaniu bakterii, które przyczyniają się do powstawania trądziku. Przykładowe leki z tej grupy stosowane w leczeniu niedoskonałości to klindamycyna i erytromycyna;

  • leki doustne - w przypadku trądziku umiarkowanego lub ciężkiego lekarz może przepisać leki doustne, takie jak antybiotyki (np. doksycyklina) lub doustne retinoidy (np. izotretinoina). Te leki mogą pomóc kontrolować stan zapalny i zmniejszać produkcję sebum;

  • terapie hormonalne - jeśli mamy do czynienia z trądzikiem hormonalnym, lekarz może zalecić terapie lekami zawierającymi hormony, takimi jak na przykład tabletki antykoncepcyjne;

  • leczenie laserowe i terapie światłem - istnieją różne procedury wykorzystujące lasery i światło, które mogą pomóc w leczeniu trądziku, zwłaszcza trądziku różowatego lub bliznowatego. Te metody mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i pobudzić gojenie się skóry;

  • pielęgnacja skóry - ważne jest odpowiednie codzienne oczyszczanie i pielęgnacja skóry, stosowanie odpowiednich produktów kosmetycznych, ochrona przeciwsłoneczna i unikanie drażniących substancji. Dermatolog może zalecić odpowiednie produkty do pielęgnacji cery.

Warto pamiętać, że skuteczność leczenia trądziku może różnić się w zależności od osoby, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z dermatologiem, który może dostosować terapię do indywidualnych potrzeb pacjenta. Niektóre przypadki trądziku mogą wymagać długotrwałego leczenia, więc cierpliwość i regularne kontrole u dermatologa są kluczowe.

Bibliografia

  • Portal American Academy of Dermatology [online], [dostęp: 20 listopada 2023], dostępny w internecie: https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet#:~:text=While%20cow's%20milk%20may%20increase,cheese%2C%20lead%20to%20more%20breakouts.
  • Does Dairy Cause Acne? The Skinny on Milk, Cheese and Breakouts [dostęp: 20 listopada 2023] dostępne w internecie: https://www.riverchasedermatology.com/blog/does-dairy-cause-acne-the-skinny-on-milk-cheese-and-breakouts/
  • "The effect of milk consumption on acne: a meta-analysis of observational studies" [dostęp 20 listopada 2023] [online] dostępne w internecie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30079512/
  • Inni czytali również